Social Security Commission Satellite Office Complex at Lüderitz

Additions and Alterations

Parastatal - Munting Rechholtz Architects

Additions and Alterations to Parastatal Offices

An old house purchased by the Social Security Commission in Lüderitz will be converted into offices which will include a conference facility and a braai area for the staff. Several existing elements of the house have been incorporated into the design in order to preserve the character of the site and ensure maximum re-use and preservation of materials. The renovation is designed to fit in with the historical traditional German ambience of Luderitz town, whilst ensuring a modern interpretation of the old.

Sustainable design is a prominent consideration for this building; careful attention is given to provision of natural lighting, limiting glare, ventilation, good insulation and low VOC material specification. The old roof was constructed of asbestos and has to be replaced in its entirety. The new roof allows for a portion constructed of wood and fibre cement, reflecting the pitch and angle of the old roof, but also includes a concrete planted roof with indigenous desert planting. This combination allows clerestory lighting into the passage of the main structure, flooding the interior of the building with daylight. Photo voltaic panels reduce the reliance of the new offices on the electric grid.

Project Details

Location

Lüderitz, Karas Region, Namibia

Client Name

Social Security Commission

Civil/Structural, Mechanical and Electrical Engineers

Consulting Services Africa

Quantity Surveyors

Buhr, Fouche & partners Quantity Surveyors

Project Value

Undisclosed

Status

Tender Stage

office design