Schaffer Street House

Residential Alteration and Addition

 

Schaffer Street House

Residential Alteration and Addition

 

Schaffer Street House

Residential Alteration and Addition

1
1
 
 
 
1
1

Residential Additions and Alterations

The client for this project is a family with an active and sportloving father in the finance sector, an artistic wife, and their two young daughters. This creative and social family is fond of the outdoor life and approached MR Architects to assist with the renovation of their existing home to allow for open plan living and a greater connection to their underutilized outdoor space. Windhoek has close to year-round perfect evening temperatures and thus a well-functioning outdoor entertainment and social space, with a good connection to the kitchen, was essential to suit their lifestyle. Careful consideration was given to maximizing the use of available existing built resources to optimal effect whilst ensuring good passive design and low energy consumption.

The existing house, of solid German stock, was built in the 1960’s, and like most homes of its time, was characterized by enclosed living spaces, little natural light and a small and impractical kitchen/dining area. To this end the whole kitchen/dining/living space was reconfigured to create an open, light, and free-flowing space. The kitchen/dining/living area was opened up to the north, with floor-to-ceiling windows and French doors, to ensure ample sunlight in the living space. The kitchen, with its clean white lines, warm prisopis wood shelves and the client’s colourful adornments, looks out onto the new covered outdoor verandah and pool. Large roof overhangs create shading that reduces excessive heat gain in summer. The existing low ceiling in the living space was removed to expose the wooden trusses and create additional volume, without having to change the existing steel roof that was still in a good condition. A new double garage was added on a lower level to the west with a planted roof and seated area above, creating an additional evening socializing space. This also creates a pleasing focus from the large window in the lounge onto an indigenous succulent garden. The roof garden space celebrates sunset views to the Klein Windhoek hills nearby. The position of the new garage allowed for the creation of steps leading up to a new, well-defined entrance. Minimal renovations were done to the existing bedrooms, bathrooms and a garden flat that is rented out to tenants.

Family house pool
family Kitchen design

Outside, the garden space is designed with low-maintenance, water-saving principles in mind, and water-intensive elements such as herbs and vegetables were concentrated in built-in planters that are lifted off the ground to protect the plants from the attentions of two very active German pointers.

Project Details

Location

Klein Windhoek, Namibia

Client Name

Private

Structural Engineer

Burmeister and Partners- Nic van Schalckwyk

Contractor

IM Building and Renovations

Project Status

Complete 2014