Savanna House

Residential Home

 

Savanna House

Residential Home

 

Savanna House

Residential Home

 

Savanna House

Residential Home

1
1
 
 
1
1

Residential House

The brief comprised the design of a four-bedroom family home with servants’ quarters and outbuildings on a previously undeveloped site in Finkenstein nature estate, approximately 20km outside of Windhoek. The main focus of the design was to maximise the views from inside the house to the Auas mountain range in the south, whilst ensuring thermal comfort and resident privacy. The structure, orientation and configuration of the house ensure maximum passive thermal efficiency. Locally available and sustainably-produced building materials were optimally utilised in the materials employed for construction and finishing. The face-bricks used for the construction of most of the exterior façade were sourced from Uis in Northern Namibia, where they are fired from recycled waste from a now un-used tin mine. The colour of the bricks speak of the landscape where it comes from and relates very well to the Windhoek savannas. Touches of bright colour provide accents and celebrate the glorious sunsets on the Auas mountain range, easily appreciated from inside the house. The roof sheeting used was normal s-profile metal sheeting, dove grey to reflect heat, that echo the typical African farmhouse language of Namibia.

The brief required a simple, understated, low maintenance building with minimal disturbance to the existing vegetation that is modern and yet blends into the landscape. The existing natural vegetation is subtly enhanced by additional indigenous planting where accents, shading and privacy dictates. The client required a house that is inward-focused and private in reference to the living space and its relation to outside, yet wanted the natural surrounds to blend into the internal living experience. Living spaces on the ground floor are all interconnected, yet can be closed off if required for heating and privacy. Rooms on the top floor are cellular, with open views to the landscape. Sunlight floods in through north-facing clerestory windows. Active heating is provided in south-facing living rooms for the under-heated winter months.

Residential - Munting Rechholtz Architects
Residential - Munting Rechholtz Architects

Fencing is understated and minimal to allow the spaces around the house to naturally blend into the landscape beyond. Verandas and exterior entertainment areas celebrate the majestic landscape and views all around the house, whilst simultaneously providing protection from the elements. The parking area is designed as a multi-functional space with trees for shading and a basketball hoop for play. It is designed to be protected from the savanna winds and function as evening entertainment space if larger groups of guests are entertained. The study forms an important part of the residence, since this is the owner’s workspace when based in Namibia. The space is designed to maximise a home-based comfortable work ambience, with views to the north, and breakaway space on the veranda.

The residence serves as a quiet retreat for a busy person who travels abroad regularly and needed a quiet, secure, contemplative home space for his wife, children and himself when back at home base.

Project Details

Location

Finkenstein, Namibia

Client Name

Private

Quantity surveyor

Buhr · Fouché & Associates

Structural Engineer

Franscois le Roux Consulting engineers

Contractor

OJ Construction CC

Photographer

Madeleen Munting

 
 
 
1
1