Omungwelume PHC Clinic and Staff Flats

Renovations and Additions

 

Omungwelume PHC Clinic and Staff Flats

Renovations and Additions

 

Omungwelume PHC Clinic and Staff Flats

Renovations and Additions

1
1
 
 
1
1

Renovations and additions to the existing clinic

and the refurbishment of the existing staff housing.

Omungwelume village is located 35km South West of Ongwediva, easily accessible by gravel road. The village is in a densely populated area of the Ohangwena region. The existing clinic was built in the 1960’s and was in a dilapidated condition. The staff housing was uninhabitable with the existing clinic in a bad state and much too small for the patient load. The clinic could not cater for the new MOHSS programs introduced in recent years, such as HIV treatment and counseling. A major revamp and extensive additions to the existing structures were required to bring the clinic up to modern standards for health in Namibia.

The climate of Omungwelume is hot to very hot (average 34-36 Deg Celsius in summer) with mild winters (min 8-10 Deg Celsius). The area is very humid in summer, and has one of the highest rainfall rates in Namibia in summer. The yearly Efundja Flood from Angola affects this village, though the site is located on a higher lying area and relatively safe from flooding. Care had to be taken with the design of the septic tank to ensure that the sewerage does not leak into the natural water system in the flooding season.

The clinic design maximizes airflow through the building, to allow for passive cooling breezes. No air-conditioning is provided, except for the HIV rapid testing and Pharmacy rooms. A large open veranda at the southern entrance of the clinic serves as the main waiting space. Interior waiting space is limited to a small waiting area at the reception and benches in the passage in front of the consulting rooms. The roof over the passage is split into two to allow for large open-able south facing clerestory windows. They facilitate cross-flow ventilation from the consulting rooms on either side upwards and out through the windows maximizing airflow and passive cooling. The clerestory light in the passage creates a bright, airy waiting and circulation space, starkly contrasting with the dark stuffy passages of the old clinic. Communicable diseases and HIV is treated in the eastern portion of the building that can be closed off from the rest of the clinic with a separate covered waiting space thus reducing risk of cross infection. Long overhangs to the north and south of the buildings ensure effective solar shading over the windows. East and west facades are short with minimal windows.

Health - Munting Rechholtz Architects
Health - Munting Rechholtz Architects

A major upgrade to the existing staff housing provide flats with outside verandas and sufficient privacy for the staff residents, away from the bustling clinic. The services component of the flats (bathrooms, kitchens, entrances) is located on the clinic side (south) and the recreational functions on the more private northern side.

Care was taken to preserve the existing trees on site, which included a large Camelthorn tree near the staff housing. In addition, the site was landscaped with 42 indigenous trees that will provide shade for the parking areas and create a vegetative barrier between the clinic and the staff-housing component.

Project Details

Location

Omungwelume, Engela district, Ohangwena Region, Namibia

Client Name

Ministry of Works and Transport
DOW: Ministry of Health and Social Services

Civil, Structural Engineer

Engelbrecht Consulting engineers

Mechanical and Electrical Engineer

EMCON Consulting Engineers

Quantity Surveyors

Buhr, Fouche & Partners QS

Contractor

Eenhana United Construction CC

Project Value

N$ 7.8 million

Status

Complete

Photographer

Markus Weiss

Health - Munting Rechholtz Architects