Namibia Institute Of Pathology Eenhana

New Laboratory

 

Namibia Institute Of Pathology Eenhana

New Laboratory

1
1
 
 
 
 
1
1

New Pathology Laboratory

The site obtained by the Namibia Institute of Pathology for their new laboratory in Eenhana consists of two 50m x 10m industrial erven that were consolidated. Fitting all of the client’s requirements into such a long, narrow site presented both a challenge and a unique opportunity. A redeeming factor of the difficult site is that it is hemmed in by two streets and is thus accessible from both ends, one for the public and one for staff.

The building consists of three distinct zones: the reception and waiting area in the ‘front’ of the building which is the public zone; the offices, tea room and staff toilets which form the administrative zone; and the three-chambered laboratory which is the heart of the building and is insulated from the other zones. The significance of the laboratory is emphasized by a dramatic curved shell-like roof which is contrasted against the surrounding planted flat roofs, planted with carefully selected indigenous vegetation. Holding up the ‘shell’ and tying all the components together is a prominent central wall which acts as the spine of the building and clearly defines its circulation.

Pathology Laboratory Interior
Pathology Laboratory

 The space between the spinal wall and roof is fitted with south-facing clerestory windows and louvres to allow natural light to filter into the laboratory and rising hot air to escape, thus reducing the need for mechanical ventilation and artificial lighting. The planted roofs are effective insulators and greatly reduce solar heat gain into the building while also reducing storm water run off.

Project Details

Location

Eenhana, Namibia

Client Name

Namibia Institute of Pathology.

Civil, Structural, Mechanical & Electrical Engineer

Ingenium Consulting Engineers

Quantity Surveyors

Richard Frankle & Partners

Pathology Laboratory