Kamanjab Health Centre

Additions and Alterations

 

Kamanjab Health Centre

Additions and Alterations

 

Kamanjab Health Centre

Additions and Alterations

 

Kamanjab Health Centre

Additions and Alterations

 

Kamanjab Health Centre

Additions and Alterations

1
1
Additions and alterations to the existing Kamanjab clinic

Additions and alterations to the existing Kamanjab clinic

to bring the clinic accommodation up to standard for a rural health centre.

Munting Rechholtz Architects was appointed by the Department of Works and Transport to upgrade the existing Kamanjab clinic to a primary health centre for the Ministry of Health and Social Services. The existing facilities were severely run down and hopelessly inadequate for the growing needs of the local community, and the staff housing was uninhabitable. Converting the clinic into a health care centre necessitated the provision of additional in-patient facilities as well as increased consultation facilities and also an HIV/TB prevention centre. Accommodation for additional staff was a necessity due the remote location of Kamanjab. An up-to-date incinerator facility and mortuary was also required.

Some of the design challenges that were faced were: Maximising the passive design of the facility within limited budgetary constraints and design parameters to provide a pleasant internal space in a climate of extremes, creating privacy for the staff housing despite its close proximity to the clinic, and accommodating the cultural idiosyncrasies of the local Himba people, such as the red body paint with which they inevitably mark the clinic walls after each visit.

The new additions were connected at an angle to the existing clinic building by means of a large internal space which functions as the main patient waiting area. Passive cooling of the waiting area is achieved by means of a high, sloped ceiling to allow heat to rise. The addition of verandas with large overhangs at both the front and back further act to reduce the internal temperature. The clinic roof is painted white to reflect radiation from the sun and the ceiling space is well insulated. Mechanical cooling is provided for by means of evaporative coolers in the waiting area. The back veranda space of the centre overlooks the Kamanjab landscape and is created for the use of in-patients at the clinic. It is anticipated that this will enhance the patients’ stay and recovery at the health centre.

Health - Munting Rechholtz Architects
Health - Munting Rechholtz Architects

The site is sloped, allowing for the staff housing to be placed at a lower level to the clinic. This, combined with landscaping and the planting of sufficiently dense indigenous vegetation between the clinic and staff housing, help to create a visual and acoustic barrier between the two functions. Private verandas/ social areas are provided for the staff housing on the south side, facing away from the clinic.

A sample of the Himba body paint was used to select a matching colour to be painted on all exterior walls. The result was a colour scheme that is warm and welcoming and which integrates well into the unassuming town of Kamanjab. Residents from the town and also from the User Ministry in the region have expressed their approval with pride in the new health centre.

Project Details

Location

Kamanjab clinic, Kunene region, Namibia

Client Name

Department of Works and Transport

User Ministry

Ministry of Health and Social Services

Quantity surveyor

Buhr · Fouché & Associates

Structural Engineer

Martin Handl Consulting Engineers

ME Engineer

Lood de Jager Consulting Engineers

Contractor

Jiangsu Zhengtai Construction

Project Value

N$ 21,1 million

Photographer

Madeleen Munting & Markus Weiss

Health - Munting Rechholtz Architects