Bethanie Health Centre

Alterations and Additions

 

Bethanie Health Centre

Alterations and Additions

 

Bethanie Health Centre

Alterations and Additions

 

Bethanie Health Centre

Alterations and Additions

 

Bethanie Health Centre

Alterations and Additions

 

Bethanie Health Centre

Alterations and Additions

 

Bethanie Health Centre

Alterations and Additions

1
1
Health Munting Rechholtz Architects

Alterations and Additions to the existing Bethanie Health Centre

Including new and refurbished staff housing and refurbishment of the existing mortuary.

Due to the vast distances between settlements in the Karas region, the Ministry of Health and Social Services required the existing health care facilities in Bethanie to be upgraded to cater for the needs of the wider rural community, some of whom travel overnight by donkey cart to be helped.

The existing site consisted of a small clinic building, staff flats and a mortuary. Careful consideration was given to the established trees on the site, including a large camelthorn tree – which caused several changes in the design to accommodate it – as well as a number of palm trees, which were integrated into the design and layout of the buildings from the outset.

The original clinic was extended and more than doubled in length, to provide ample space for new consulting rooms as well as spacious male, female and paediatric wards. The wards all open out onto a covered veranda which provides a cool outdoor space for patients and staff to enjoy. A new delivery ward and attached first stage room for mothers will prove to be invaluable assets to the facility. Adolescent and community counseling rooms, a multi-purpose room and a tuberculosis consultation room have been incorporated into the refurbished portion of the clinic. A separate shaded waiting area and drinking fountain was designed to accommodate the tuberculosis patients. The existing palm trees form the focal points for a new central courtyard that provides natural light to the long passages that would otherwise have required unnecessary artificial lighting. The courtyard is also a pleasantly shaded waiting area for patients, with built-in benches, a drinking fountain, and public and paraplegic toilets.

Health Munting Rechholtz Architects
Health Munting Rechholtz Architects

The refurbished mortuary was upgraded with an additional new mortuary refrigerator, mortuary table and sanitary fixtures. A new incinerator, garden store and ambulance shelter were also built. The refurbished staff flats and three-bedroom staff house have shaded verandas that provide respite from the dry heat, and also form the front entrances to each dwelling.

The architect selected a bright, earthy exterior colour that echoes the strikingly dry landscape, with an off-white and beige palette inside to create light and clean interiors that avoid the typical coldness of a medical facility. Clay brick paving adds warmth to contrast the grey pavers used in the parking areas. Natural slate tiles were specifically selected for the outside finish as they are locally quarried in the Bethanie area and are used widely in the vicinity. Hardy and indigenous plants and trees were selected to create an easily maintained garden that speaks of its desert-like environment, whilst bringing green and shade to its users.

Project Details

Location

Bethanie, Karas Region, Namibia

Client Name

Ministry of Health

Civil/ Structural/ Mechanical & Electrical Engineers

Consulting Services Africa

Quantity Surveyor

Godfrey Takayedza QS

Contractor

D & K Builders

Budget

N$ 22.7 million

Status

Complete

Photographer

Markus Weiss

Health Munting Rechholtz Architects